FAQ: Extra vierge olijfolie; bakken of niet?

Veel mensen denken dat het bakken in olijfolie ongezond is. Maar het enige dat er gebeurt, is dat de gezonde (want de enkelvoudige onverzadigde vetzuren) verloren gaan door het verhitten van de olijfolie. Het is dus niet zo dat het slecht is, alleen het goede uit de olie verlies je. Het is dus eigenlijk alleen maar zonde om in goede extra vierge olijfolie te bakken.

Olijfolie extra vergine
Want dat, zo legt hij ook uit, is eigenlijk de enige olijfolie die je moet hebben: extra vergine of extra vierge. Voor deze olie is een door de Europese Unie vastgestelde norm vastgelegd die de kwaliteit van de olie bepaalt. Extra Vergine betekent overigens niets meer dan ‘extra maagdelijk’, en daarmee wordt bedoeld dat er niet met de olie gerommeld mag worden. Een belangrijke bepaling is dat de zuurgraad van de olie lager moet zijn dan 0,8%. Deze is niet te proeven, en maakt olijfolie ook niet lekkerder. De zuurgraad is wel te beïnvloeden door een slecht oliemaakproces. Het geeft dus vooral aan dat de olie vakkundig gemaakt is, niet dat de olie lekkerder is.
Olijfolie zonder de toevoeging extra vergine is olijfolie waarvan in de fabriek de zuurgraad kunstmatig is verlaagd. De smakeloze olie die daardoor ontstaat, wordt met een beetje olijfolie extra vergine weer op smaak gebracht. Lekker verwarrend is dat deze olie wel olijfolie mag heten, of zelfs pure olijfolie. Dat is het dus niet!

Eerste koude persing
Ook interessant om te lezen vond ik dat ‘de eerste koude persing’ tegenwoordig nergens meer op slaat, omdat de hydraulische persen van nu in één keer de maximale hoeveelheid olie uit de olijven persen. Vroger moest dat nog in meerdere keren, omdat de persen niet alle olie in één keer uit de olijven kregen. Interessantdoenerij, noemt Manfred Meeuwig het. Dankzij deze nuttige informatie, èn de 60 recepten waarin olijfolie een belangrijke, smaakbepalende rol speelt, is dit een zeer nuttig en leuk kookboek!

Uit het boek: Olijfolie – Manfred Meeuwig – The house of books – isbn: 9789044327267

Contactgegevens

Cool(s) Comm.V

Jozef Reusenslei 160

B-2150 Borsbeek

BTW: BE 0550 486 183

info@agios-ilios.com

+32 474 36 40 93

VOLG ONS

© 2016-2020 by Agios Ilios / Cool(s) gcv

0